Algemeen
Ook bekend als klaverzuring, een geslacht van planten in de klaverzuringfamilie.
Er kunnen lilakleurige, klokjesvormige bloempjes aan de plant verschijnen die zich openen in de ochtend en weer sluiten voor de nacht.
Het blad van deze Oxalis is in principe eetbaar en heeft een friszure smaak. Ook de bloempjes kunnen gegeten worden en staan erg fraai in een gerecht. Vanwege het oxaalzuur dat de plant bevat wordt wel geadviseerd er niet te veel van te nuttigen, omdat nog niet bekend is wat de effecten op de gezondheid zijn. Ondanks het MPS-keurmerk garanderen we echter niet dat je ongestraft je buikje kunt voleten – is eigenlijk ook zonde van zo’n mooie plant.
Standplaats
De geluksklaver houdt van veel licht maar plaats hem in de zomer niet in de volle zon omdat hij ook weer niet van te veel warmte houdt.
In de winter plaats je hem het beste op een niet verwarmde, maar wel vorstvrije plek in huis. Tijdens deze rustperiode verliest hij meestal zijn blad, maar dat keert in het voorjaar terug.
Bewateren
Laat de grond tussen de gietbeurten licht opdrogen, maar voorkom uitdrogen. Hij mag ook zeker niet nat staan, aangezien zijn wortels dan zullen rotten. Te veel water zorgt ook voor te lange stengels, die eerder omvallen. In de winter maar zeer minimaal water geven.
Grond en voeding
Geef tijdens de bloeiperiode wekelijks plantenvoeding tijdens het gieten.
Verzorging
Snoeien is niet nodig, maar verdorde blaadjes kun je voorzichtig uit de plant trekken.
Vaak wordt de plant na verloop van tijd minder mooi. Je kunt hem dan eenvoudig een tweede leven geven, door hem uit de pot te nemen en de ondergrondse, oranjekleurige knolletjes die je dan aantreft in nieuwe potjes met aarde te zetten. Deze zullen vanzelf weer uitgroeien tot nieuwe plantjes. Om vollere planten te krijgen kun je het beste een aantal knolletjes per pot planten en niet slechts 1 exemplaar.