Algemeen
De nationale boom van India. In haar natuurlijke habitat kan de overkapping een groot oppervlak omvatten en een koele schaduwrijke plek bieden in het warme klimaat.
Standplaats
Net als meeste Ficussen, plaats je Audrey op een lichte en zelfs zonnige standplaats; in de lente en winter het liefst voor het raam. In de zomer echter half-schaduw. Idealiter voor een naar het oosten gericht raam, of niet te dicht op een zuidelijk of westelijk georiënteerd raam.
Na verplaatsing moeten deze kamerplanten wennen aan een lagere lichtintensiteit; dit kan leiden tot bladval. Geef bij bladval niet meer water, maar plaats haar dichterbij het raam.
Audrey houdt van een vochtige omgeving en warmte. Plaats haar dus niet direct bij een warmtebron of airconditioner.
Minimumtemperaturen:
overdag: 14 °C
‘s nachts: 8 °C
Bewateren
Audrey houdt niet van nat staan maar ook niet van een uitgedroogde bodem. De grond moet gelijkmatig verdeeld vochtig zijn. Controleer altijd eerst de vochtigheid van de grond voordat je water gaat geven. Geef geen water als de grond direct onder de bovenlaag nog erg vochtig is. Laat de grond ook niet helemaal uitdrogen. Tot zo’n 5 cm mag de grond droog aanvoelen voordat je weer water geeft.
Bruine bladeren zijn vaak het gevolg van te veel of te weinig water. De reactie van de plant zal hetzelfde zijn, doordat de wortels ‘dichtslaan’ bij te veel water. Hierdoor zal het blad verdrogen.
Grond en voeding
Verpotten doe je het beste in de lente, of direct na aanschaf. De lente heeft de voorkeur, omdat eventueel beschadigde wortels dan sneller herstellen. Gebruik een pot die minimaal 20% breder is dan de kweekpot, en gebruik normale potgrond of vulcastrat.
Verpotten mag ongeveer elke 2 jaar. Doe dit eerder als de pot te klein wordt. Planten groeien meestal sneller na het verpotten. Stel het verpotten een jaar uit als Audrey te groot wordt.
Gebruik geen hydrokorrels op de bodem. Het stilstaande water dat zich tussen de hydrokorrels verzamelt, kan minder gemakkelijk door de wortels worden bereikt en gaat rotten. Bij hoge plantenbakken is het, om dezelfde reden, verstandig om een inzethoes te gebruiken.
Het is belangrijk om in de periode na het verpotten niet te veel water te geven. Daardoor worden de wortels gedwongen op zoek te gaan naar water. Een groter wortelstelsel zorgt voor een gezondere plant.
Een grotere plantenbak stimuleert de groei, verhoogt de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer doordat de potgrond meer vocht kan opnemen.
Geef geen kamerplantenvoeding in de herfst of winter maar doe dit alleen in de lente- en zomermaanden. In de winter en herfst is de plant namelijk in rust.
Begin pas met voeden wanneer de voedingsstoffen uit de potgrond zijn verbruikt. Dit is, bij de meeste merken potgrond, na ongeveer 6 tot 8 weken. Een indicatie dat de voeding uitgeput zou kunnen zijn, is als de Ficus na een langere periode met dezelfde verzorging opeens veel geel blad vertoont.
Overvoeding komt je plant niet ten goede dus houd je aan de aanwijzingen op de verpakking. De grond krijgt door overvoeding een te hoge zuurgraad waardoor de wortels minder water opnemen.
Verzorgen
Draai Audrey om de zoveel tijd zodat zij gelijkmatig kan groeien. Stof de bladeren ook regelmatig af met water en een heel klein beetje afwasmiddel; gebruik nooit bladglans omdat dit de bladeren kan beschadigen. Controleer dan ook gelijk de onderzijde op ziekteverschijnselen.
Als je Audrey snoeit, scheidt zij een dun latex-achtige sap af. Om te voorkomen dat dit sap op je vloer of meubels druipt, kun je de gesnoeide plekken met stukjes papier ‘afplakken’ en gedurende een nacht laten zitten totdat de wond is gedicht.
Giftigheid en ziektes
Ficussen zijn giftig. Het eten van blaadjes door huisdieren en kinderen kan leiden tot bultjes op de huid. Neem contact op met de huis- of dierenarts als dit gebeurt.
Het sap dat vrijkomt bij het snoeien kan irriteren op de huid. Voorkom contact met ogen en huid.
Wanneer de vloer onder een Ficus plakt, zijn waarschijnlijk ook de bladeren van de Ficus kleverig. Dan heeft je kamerplant hoogstwaarschijnlijk last van luis. Verschillende soorten luis scheiden namelijk een kleverige substantie af. Hoe eerder het ongedierte wordt bestreden, hoe groter de kans is dat de kamerplant het zal overleven.
Grijze bladeren kunnen een teken van spint zijn. In dit geval raden wij aan dit biologisch te bestrijden.