Standplaats
Bij voorkeur fel en indirect zonlicht, maar niet in de volle zon. Het is normaal dat oudere bladeren geel kleuren, maar als meerdere bladeren dat tegelijk doen, dan krijgt de plant waarschijnlijk teveel direct zonlicht.
Doet het ook goed op een schaduwrijke plek. Maar als de stengels lang en langbenig zijn met enkele centimeters tussen de bladeren, dan krijgt de plant waarschijnlijk niet genoeg licht.
Ideale temperatuur overdag 20 – 25°C en ‘s nachts 15°C.
Bewateren
Laat de bovenste centimeter grond tussen de gietbeurten opdrogen. Dit is gemakkelijk te controleren door een vinger in de grond te steken om het vochtniveau te controleren.
Hangende bladeren kunnen een indicatie zijn dat de plant teveel of niet genoeg water krijgt. Gelukkig herstellen de bladeren snel wanneer je weer net genoeg water geeft.
Grond en voeding
Groeit het beste in losse, goed doorlatende grond die rijk is aan organische voedingsstof. Ze groeien van origine in 100% sphagnum veenmos. Grondloze mengsels zoals turf-vermiculiet of turf-perliet zijn dan ook zeer goed.
Een goede afwatering is zeer belangrijk. Dat kan door onderin de pot met een drainagegat, een laagje hydrokorrels te leggen.
De Philodendron mag je in de lente- en zomermaanden wekelijks voeden omdat dit de groeiperiode van de plant. We adviseren Pokon bio-plantenvoeding. Geef vooral geen voeding in de herfst en winter (de rustperiode)in rust; dit kan schade veroorzaken aan de plant.
Geef de plant nooit meer voeding dan wordt aanbevolen, ook niet na een periode dat de binnenplant geen voeding heeft gehad. Een teveel aan voeding is heel erg schadelijk voor de Philodendron, de grond wordt hier namelijk erg zuur van, wat kan leiden tot schade aan het wortelstelsel.
Langzame groei en kleine bladgrootte zijn indicaties dat de plant niet genoeg kunstmest krijgt. Bleke nieuwe bladeren geven meestal aan dat de plant onvoldoende calcium en magnesium krijgt, die essentieel zijn voor Philodendrons.
Verzorging
We raden aan de Philodendron regelmatig te sproeien, minimaal 1x per week. Het is goed voor de vitaliteit van de plant, omdat het stof verwijdert en daarnaast kan het ervoor zorgen dat eventueel ongedierte wordt verwijderd.
Je kunt de uitlopers snoeien, of stekken als je ‘m te groot vindt worden. Om te stekken kan je een stengel met luchtwortel afknippen van de plant. Zet dit stekje, met de luchtwortel, in het water. Zorg dat er minimaal twee bladeren aan het stekje zitten, en dat de bladeren en de stam niet in het water staan. Zo kun je vrienden en familie blij maken met deze prachtige plant.
Als de bladeren van de Philodendron verkleuren, kan dit komen door de verzorging. Dit is met name het geval als het veel bladeren zijn die plots verkleuren, verspreid over de plant.
Ook kan het zijn dat de plant de oudere bladeren afstoot om ruimte te maken voor nieuw blad. In dit geval zijn het vaak de bladeren aan de onderkant van de plant.
Bruine of gele bladranden komen vaak door een teveel aan water. Maar dat zou niet moeten voorkomen als je de adviezen hierboven hebt opgevolgd.
Als het blad een gelige gloed krijgt en slap gaat hangen, dan komt dit hoogstwaarschijnlijk door een teveel aan zonlicht. Plaats in dit geval de plant een meter verder van het raam. Houd de periode erna de plant goed in de gaten.
Giftigheid
Philodendron mag niet worden gegeten door dieren of mensen. Vooral katten hebben de neiging om op de bladeren te kauwen. Dit kan de nieren aantasten. Neem bij inname contact op een huis- of dierenarts.