Wat bloemen je kunnen brengen

‘Mooi wat bloemen doen!’.1 Misschien ken je de slogan wel. In vier woorden hint de slogan op alle positieve effecten van bloemen. En dat er positieve effecten zijn voelt vanzelfsprekend. Maar wist je dat het écht bewezen is dat bloemen goed voor je zijn? In deze blog lees je waarom bloemen een goed idee zijn!

Floral designer maakt boeket en glimlacht vrolijk.

Biophilia

Bloemen hebben aantrekkingskracht op mensen. En dat geldt ook voor andere natuurlijke elementen. Dit idee wordt ‘biophilia’ genoemd: liefde voor de natuur en het natuurlijke.
De psychoanalist Erich Fromm opperde al in 1973 dat mensen een aangeboren neiging hebben tot ‘biophilia’. Een term die hij bedacht, en beschreef als  “the passionate love of life and of all that is alive.”2
Sindsdien is de term gebleven, en zijn er in de loop van de jaren vele onderzoeken gedaan naar de relatie van mens, natuur en bloemen. Herken jij iets van die ‘biophilia’?!

Onderzoek wijst uit:

Heb jij bloemen in huis staan? Daar word je blijer en energieker van zegt Dr. Nancy Etcoff (Harvard Medical School & Harvard University Mind/Brain/Behavior Institute). 3, 4 Ook voelen mensen zich met bloemen in huis minder gestresst of gedeprimeerd en hebben ze meer compassie.3

“They say that spending time in nature relieves stress… Flowers are portable nature.”

– Lewis Miller, bloemkunstenaar

Ontspanning

Als je je wat meer ontspannen wilt voelen als je aan het werk bent dan helpen verse rozen in je (thuis)kantoor. Dat blijkt uit Japans onderzoek. Het onderzoek toont aan dat mensen zowel mentaal als fysiek meer ontspanning voelen. Er is meetbaar effect op onder andere de hartslag.5
Een andere studie laat zien dat al bij slechts 3  (!) minuten kijken naar verse rozen de gemoedstoestand positief wordt beïnvloed.6
Meten is weten, en die positieve vibes van rozen én andere bloemen hebben dus echt effect op je hoofd en je lijf.

Cheerleaders

Mensen ‘hongeren’ naar schoonheid, volgens wereldberoemde bloemkunstenaar Lewis Miller.7 Hij zegt in zijn TedTalk:

“I think flowers are more important now than ever before. It’s kind of a crazy time we live in, and flowers – to me – are really the harbingers of joy. They are here to cheer us on. They’re our little cheerleaders”

Bloemen zijn dus ‘voorbodes van vreugde’, onze cheerleaders.
De positieve effecten van bloemen zijn duidelijk: Als ‘verplaatsbare natuur’ brengen ze blijdschap en ontspanning.
Hebben wij bij From Nature even geluk dat we met bloemen werken ?

Je leest meer over onze duurzame bloemen in onze eerste blog: Duurzame bloemen – voor vandaag én de toekomst

Wil je meer mooie quotes en vrolijke verhalen over de kracht van bloemen? Bekijk de TedTalk van Lewis Miller:


(1) Mooi Wat Bloemen Doen
(2) Biophilia Hypothesis
(3) Home Ecology of Flowers Study
(4) Nancy Etcoff, PhD
(5) The Physiological and Psychological Relaxing Effects of Viewing Rose Flowers in Office Workers
(6) Physiological Effect of Viewing Fresh Red Roses
(7) TedTalk Lewis Miller

Duurzame bloemen – voor vandaag én de toekomstDuurzaamheid is een echt buzz word. Het is trendy vandaag de dag om duurzaam te zijn. En misschien vraag jij je daarom af wanneer de hype weer over is. Of wanneer we weer terug gaan naar het oude normaal van ‘gewoon geld verdienen’ en duurzaamheid weer voorbehouden is aan bomenknuffelaars. Of misschien ben je iemand die het belangrijk vindt om goed voor deze aarde te zorgen, maar die ook merkt dat het een uitdaging is. Waar begin je? En gaat duurzaamheid niet alleen over zonnepanelen op je dak?
In deze blog kom je er achter wat duurzaamheid eigenlijk is. Je leest wat duurzame bloemen en planten zijn, en hoe jij – maatschappelijk verantwoord – volop kunt genieten van je bloemen!

 Futureproof
Als we het hebben over duurzaamheid dan denken we al snel aan CO2-uitstoot, en milieuvervuiling (zoals plastic in de oceanen). Een definitie van duurzaamheid zou dus kunnen zijn: “het tegengaan van verschillende soorten vervuiling”. Maar de vraag is: Is dat het, of gaat echte duurzaamheid verder dan dat?

Duurzame ontwikkelingen en producten sluiten aan bij “de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen”.1 Toekomstbestendig dus!

Producten en diensten die als ‘duurzaam’ bestempeld worden zijn voor mensen van nu, met de bedoeling negatieve effecten op de toekomst te beperken. Die negatieve effecten zijn bijvoorbeeld het opraken van bepaalde natuurlijke hulpbronnen (stoffen uit de natuur die we gebruiken), uitsterven van dieren, of het verder opwarmen van de aarde. Maar de toekomst ‘niet tekort doen’ gaat nog een stap verder. Futureproof wordt het pas echt als we ambitieuzer zijn dan simpelweg zo min mogelijk kapot maken.

Duurzame producten, duurzame bloemen
Net zoals voor veel andere producten zijn er voor bloemen keurmerken. Keurmerken kunnen je als koper helpen in de supermarkt. Wil je duurzame vis? Dan kies je voor een product met het MSC-keurmerk.2 Zo maakt jouw bloemist ook keuzes.

Voor de bloemen- en plantensector is er certificering via de organisatie MPS (More Profitable Sustainability).3 De certificering van het MPS geeft aan in welke mate bij het kweken van de bloem of plant rekening is gehouden met aspecten van duurzaamheid. Zijn ze bijvoorbeeld gekweekt in een kas die gebruik maakt van extra verwarming waardoor meer energie verbruikt is? Worden ze ingevlogen uit het buitenland, of komen ze uit Nederland?

Bloemen komen via de groothandel bij bloemisten terecht. Het selecteren van de bloemen voor je boeketten kan je bloemist doen op basis van wat hij of zij zelf mooi vindt of welke kleuren er in de mode zijn. Maar je kunt er ook voor kiezen tegelijk te letten op duurzaamheid en welke producten in het seizoen zijn. De onafhankelijke ‘Barometer Duurzame Bloemist’ biedt 3 keurmerken voor bloemisten die verschillende levels van duurzaamheid aangeven (brons, zilver & goud).4 Dankzij deze labels worden meer bloemisten aangemoedigd bezig te gaan met duurzaamheid, en heb jij als koper beter zicht op hoe de stand van zaken is.

Wat een puzzel!
Af en toe zie je misschien door de bomen het bos niet meer met al die duurzame keuzes en keurmerken waar je op moet letten. Dat kunnen we ons goed voorstellen!
Daarom gaan wij bij From Nature voor jou die zoektocht aan. Als jong bedrijf streven we dan ook naar de beste certificeringen, en houden je op de hoogte. Telkens opnieuw maken we bewuste keuzes bij de groothandel voor die mooie bos op jouw tafel of dat leuke plantje bij de voordeur.

Wat jij kunt doen: Volop genieten
Hoe jij dus duurzamer kunt zijn? Door volop te genieten van onze From Nature-bloemen. Ze brengen kleur in je dag én zetten je even stil bij de natuur. En wanneer je stil staat bij de natuur wordt het ook makkelijker om duurzame, futureproof keuzes te maken.

Geniet van je bloemen door regelmatig even een momentje naar ze te kijken. Neem een abonnement, als je daar een goede gewoonte van wilt maken. En deel ze met mensen om je heen! Want samen geniet je het meest

From Nature to You.


(1). Wat Is Duurzaamheid; Centraal Bureau van de Statistiek
(2) MSC (Marine Stewardship Council)
(3) MPS (More Profitable Stewardship)
(4) Barometer Duurzame Bloemist

In bloei…

Welkom op de website van From Nature! Deze website is nog in haar bloei en zal steeds meer worden aangevuld met verse bloemen en duurzaam gekweekte planten.

In november 2020 hebben wij onze werkplaats in Amsterdam-Noord geopend en zijn wij begonnen met het bedrijf From Nature, een duurzame bloemen en planten (bezorg)service in Amsterdam.

Vragen? Stuur gerust een appje.